2009 m. spalio 30 d., penktadienis

Kaip atsirado Helovynas?



Su kuo Jums asocijuojasi Helovyno šventė? Dideliu oranžiniu moliugu ir persirengėliais. Nors Lietuvoje šiuos vaizdus vis dar išvysi nedažnai, tačiau pamažu Helovyno šventė įsibėgėja ir čia. Kas metai vis daugiau žmonių pasirengusių ją švęsti. Pateiksiu šiek tiek istorijos, kas tai yra Helovynas, iš kur jis kilo, ką jo metu veikti.

"Manoma, kad Helovynas kilo iš keltiškos šventės pavadinimu Samhainas. Prieš 2000 metų keltai gyveno dabartinėse Didžiosios Britanijos, Airijos, Prancūzijos teritorijose. Jų naujieji metai prasidėdavo lapkričio 1 dieną, o šventė, kuri prasidėdavo Naujųjų metų išvakarėse būdavo rengiama keltų mirties viešpaties Samhaino garbei. Ši šventė pažymėdavo šalčio, tamsos ir gedimo sezono pradžią. Keltai tikėjo, jog Samhainas tą vakarą leisdavo mirusiųjų sieloms sugrįžti į savo namus.
Samhaino šventės vakare druidai, keltų šventikai ir mokytojai, įsakydavo žmonėms užgesinti savo židinio ugnį. Druidai iš ąžuolo (tai buvo jiems šventas medis) šakų sukraudavo milžinišką naujųjų metų laužą. Jame degindavo gyvūnus, grūdus ir spėjama, aukodavo žmones. Tada kiekviena šeima nuo to laužo vėl užkurdavo savo šeimos židinį. Šventės metu žmonės kartais dėvėdavo specialius kostiumus, pagamintus iš gyvulių odos ir galvų. Iš paaukotų gyvulių liekanų jie spėdavo ateinančių metų ateitį.
43 mūsų eros metais romėnai sumanė užkariauti keltus. Nukariavę juos, jie valdė keltus 400 metų. Romėnų valdymo metu jų rudens šventė, kuri buvo vadinama Feralia ir buvo švenčiama mirusiųjų garbei, susijungė su Samhaino švente. Tikriausiai todėl, dabar 31 spalio švenčiame Helovyną, o lapkričio 1-ąją visų šventųjų dieną."
Pagal www.straipsniai.lt

Na o Amerikoje Helovyno metu mažieji persirengia įvairiausiais kostiumais ir eina pas kaimynus sakydami "Trick or treat" (Vaišės arba pokštas). Taip pat Helovyno metu įprasta pasakoti šiurpias istorijas ir burti įvairiausius burimus.
Suaugusieji dažniausiai taip pat persirengia įvairiais kostiumais ir eina pašėlti į klubus ar specialiai organizuojamas šventes.

Šiurpaus Helovyno visiems! ;)


0 komentarai (-ų):

 

©2009ILLUSION BLOG | by TNB