2009 m. birželio 3 d., trečiadienis

Saulėlydis VS Miręs iki sutemų


Abi knygos šiomis dienomis karaliauja knygynų TOP'10 parduodamų knygų sąrašuose. Abi įdomios, populiarios ir tiesiog graibstyte grabstomos nuo parduotuvių lentynų. Stephanie Meyer "Saulėlydžio" pristatinėti, manau, niekam nereikia, nes pasaulinė Twilight'o banga jau užklupo ir Lietuvą. Charlaine Harris "Miręs iki sutemų" tos pačios tematikos (apie vampyrus) knyga, kuri populiarumu nenusileidžia "Saulėlydžiui". Ji buvo parašyta kiek anksčiau nei "Saulėlydis" ir netgi laikoma pagrindiniu Stephanie Meyer "Saulėlydžio" sagos ikvėpimo šaltiniu. Taip bent jau skelbia knygos recenzija.
Plagiatas ar ne plagiatas, įkvėpimo šaltinis ar ne, tačiau abi knygos tikrai savotiškos ir įdomios. Kadangi jau perskaičiau abi, taigi, galime jas šiek tiek palyginti.

Visų pirma rašymo stilius. Stephanie Meyer knyga "Saulėlydis" buvo pats pirmasis jos darbas. Jokios patirties prieš tai. Stilius ir rašymo maniera dar nebuvo galutinai susiformavę ir tai matosi pirmoje dalyje. Vėliau, kitose knygose ("New moon", "Eclipse", "Breaking down") ryškėja charakteris ir knygų kokybė vis kyla. O paskutinė jos knyga "The host", mano manymu, parašyta beveik tobulai. Tuo tarpu Charlaine Harris knygų pasaulyje nebuvo naujokė. Prieš tai ji jau buvo gavusi Agatos Christi nominaciją už "Tikrų žmogžudysčių romanų" ciklą ir buvo jau įvertinta detektyvų autorė. Taigi patirties turėjo, knyga ryški, užkabinanti ir intriguojanti jau nuo pat pirmų puslapių.
Knygų turinys. Nors daugelis ir teigia, kad Stephanie Meyer knyga ryškus plagiatas (pvz. Sukės ir Edvardo gebėjimas skaityti mintis), tačiau, kai pradėjau skaityti "Miręs iki sutemų" daugiau taip nebegalvoju. Labiausiai skiriasi knygų atmosfera. "Saulėlydis", kaip daug kas sako skirta paaugliams, ištroškosiems meilės, romatikos, iššūkių. "Miręs iki sutemų" labiau subręndusi, netgi sakyčiau seksualesnė knygą. Jei "Saulėlydyje" apie seksą kalbama puse žodžio (pirmose dalyse beveik neužsimenama), tai "Miręs iki sutemų" - seksualus, su daugybę erotiškų (ir nelabai) scenų.
"Saulėlydyje" - vampyrai tabu. Niekas iš aplinkinių negali sužinoti, kad tu esi vampyras. Jie slepiasi, apsimeta gyvenantys normalų ir pilnavertį gyvenimą. Aplinkiniai, apart Bellos ir indėnų, nieko nenutuokia apie vampyrų egzistenciją. 'Miręs iki sutemų" - vampyrai įprastas reiškinys. Jie buvo pripažinti kaip legali padarų rūšis. Japonai, netgi sukūrė kraujo pakaitalą - sintetinį kraują, kad būtų nužudoma kuo mažiau žmonių.
Balsai galvoje. Edvardas gali girdėti visų balsus, bet tik ne Bellos. Šią savo savybę jis panaudoja savyginos tikslams, kai reikia sužinoti ar niekas iš aplinkinių neįtaria, kad jie vampyrai (5-oji dalis, "Midnight sun"). Analogiškai C. Harris knygoje Sukė Stekhaus girdi aplinkinių mintis ir kaip galėdama apsišarvuoja nuo jų. Tačiau savo svajonių vampyro minčių ji negali girdėti.
Tiek Edvardas, tiek Bilas žavisi savo antrosiomis pusėmis ir mano, kad dėl savo išskirtinumo, ir neįprastų gebėjimų (Edvardas negali skaityti Bellos minčių; Sukė gali skaityti visų mintis) juos jos taip ir traukia. Beja, tiek Edvardas tiek Bilas pripažįsta, kad Bellos ir Sukės kraujas laaaabai skaunus.
Abejose knygose vampyrai gali apžavėti žmones, bijo šviesos, yra velniškai stiprūs ir greiti (nors tai įprastas vampyro prototipas). Pastebėjau, kad netgi balsas ar oda aprašomi panašiais epitetais ir palyginimais: "<...>jo oda buvo švelni kaip šilkas<...>", "<...>kūnas buvo tvirtas kaip marmuras<...>".

Tai tiek panašumų ir skirtumų. Jų yra daugiau, bet jei aprašinėsiu visus, tikrai nesuspėsiu iki ryto ir tuo labiau, Jums atsibos skaityti :)) Kuri knyga yra geresnė, palieku nuspręsti patiems, tačiau manau, kad jei jau tapote šiek tiek pakvaišę dėl vampyrų, verta paskaityti abi. Skaitosi tikrai lengvai ir kiekviena savaip įtraukia, net nesinori atsiplėšti.

P.S. Kai į knygyną nuėjau pirkti "Miręs iki sutemų" ir "Twilight" anglų kalba, konsultantė nusišypsojo ir tarė: "Pastarosiomis dienomis, atrodo, kad visi nori pavirsti vampyrais..." :))

7 komentarai (-ų):

Sepulture rašė...

as tai laikau saulelydi visu geru garseusiu amerikos vampistoriju santrauka/kratiniu.
niekas pasauly neraso tokios recenzijos, tik lietuviai. zinaj, kad tik labeu pasipelyti is varxu addictuojanciu paaugliu.

siaip meyer tikrai neko unikalaus nesukure.
jau su harris nebelyginsime.
du nepasidalijantys viena paaugle - smith. ir ji sitai parase isvis pres 10 metu. ten ir vilkolakiu beje atsiranda... si rudeni matysim "vampire diaries" kaip tik.
vilkolakei kaip sunys - tai ir pas tanya huff ir pas ta pace smith. vilku aprasymas grnaj kaip pas tanya. nrs blood tiesai is vilkolakiu paverte shapeshifteriais. nekas nekas.
em, dbr pasakojimas pirmu asmeniu - nu come on..nejau dbr visi po annes nebemoka pasakoti treciu asmeniu?
o tie aprasymaj kaip marmuras kaip silkas lialialia - ce irgi annes deka isgrazintas vampo prototipas. jei ne anne tai turetume biski nekokius vampus. nes drakula vsgi per visa kino istorija eina kaip kazkox apsivalfleves krauju ir tt, visgi ne lordas rutvenas ispopulerejo kaip zavus moteru suviliotojas - blood draineris :D

beje, nepazejai dar qotd?

2009 m. birželio 4 d. 01:47
Illusion rašė...

Na taip, palyginti su sena gera vampyru klasika, Saulelydis tera toks easy kurinelis. TACIAU.. kiek manai paaugliu, kurie pamete galvas del Twilighto, yra girdeje kitus kurinius? Apart "Mires iki sutemu", galbut dar Drakulos? Beveik neivieno. Nes niekam vampyrai nebuvo idomus iki tol, kol neatsiradfo Twilightas. Nebutu buve Twilighto, nebutu buve ir tos masines vampyru manijos. Ir visas tas vampyriskas pasaulis jiems yra atradimas, kzkas naujo.
Taip, Tu domiesi vampyrais, Tu zinai kaip viskas yra is tiesu, bet ta vartotojiska minia, kuri vartoja kas yra ant bangos,manau, kad neturi supratimo, kokie baisus vampyrai buvo seniau ir kokie saldus jie yra dabar.
Taipogi "Mires iki sutemu" buvo perleistas dar karta irgi del Twilighto, nes gi, kadangi dabar siaucia vampyromanija, tai finansiskai paranku uzsidirbti is panasiu kuriniu.

Beja, apie recenzija - kokia paklausa, tokia ir pasiula. Nesilygiuoju i knygu kritikus.

O del "Queen of the Damned", nea.. neziurejau, nes siunciausi siunciausi ir ties 76% dingo visi seederiai ir jau nebesisiuncia... ir nerandu is kur kitur atsisiusti. Turi ideju/pasiulymu?

2009 m. birželio 4 d. 08:06
Sepulture rašė...

apie recenzija - cia turejau omeny ne tavo, o lietuviu leidyklas, kai ant mires iki sutemu galo raso, kad sita story ikvepe meyer:D pa stave viskas ok!

man tai net butu faineu, kad nebutu tos manijos. zinai, sau ramiai ziuri/skaitai su same zmonemis, kurie padoriai reaguoja, o ne daro kazkokius absurdus:D beje, siandien gera diskusija uzvire mano bloge. sakutes. as dar nesitikejau, kad tokiu kretinu zmoniu yra ir butent lietuvoje. znai, amerikoje su visais durniais susitaikoma, bet kad ir pas mus xD
tuo labiau, susidomejimas tam tikru objektu turetu automatiskai skatinti zmogu ieskotis informacijos apie tai, jei jau taip domina. gi as irgi nesu visazine. kai gavau neta, tai turejau gera galimybe gilinti zinias. o dabar kai visi nuo jau 10meciai turi prieiga prie neto, tai isvis, atsiprasau, geriau tikrai, nei kai mums buvo 10 metu:D
PS paaugliai nera rodiklis ir nebus:D tegul milijardas mirsta del kazko, bet dazniausiai i klasikas itraukiama tai, kas pasiekia atsako is akademines aplinkos. todel va anne nagrinejama sia ann radcliffe ir tt.:)

del qotd va jamk ir cia paziek :D

http://stagevu.com/video/giitrterqaaw

gero zejimo!! laukiu nesulaukiu kada ji pazesi:DDDDDD

2009 m. birželio 4 d. 14:27
Sepulture rašė...

beje, del sookes perleidimo...as kazkaip abejoju ar cia seip sutapimas ar ne, nes va pvz vokieciai del tos sukes mire jau gerokai seniau nei dar buvo gimes twilightas. ir jis visada ejo situos desimt metu sau ramiai. siaip ispopulerejo tik po serialo. na, hbo moka kurti, kas be ko:DDD

2009 m. birželio 4 d. 14:29
Sepulture rašė...

p.s. labai atsiprasau, kad klaikiai rasau. tiesiog negaliu internete "nesiukslinti" savo baisia sutrumpinta (rasau dar baisiau) slengiska kalba XD jauciu tam tikra pasigerejima siuo tersimu :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

2009 m. birželio 4 d. 14:32
Illusion rašė...

Tai zinok, tie kurie domisi delto, kad siandien vampyrai ant bangos, po poros menesiu atsisijos, nes paprasciausiai atsibos. Kaip sakoma : miniai reikia vis naujo peno ;D

Pirma buvo burtininkai, su Hariu Poteriu pries akis, dabar Vampyrai su Edvardu ir Bella priesais, po metu ar poros, ka gali zinot, gal bus koks ateivis Alfonsas ar runkeliu kaseja Ona su kiauliu ferma uznugary.

Ir gera snd straipsni radau, kur vienas ala kzkoks analitikas pasake - Lietuva su savo vampyru manija ir vel, kaip visad, atsiliko pora metu nuo pasaulio ;DD

2009 m. birželio 6 d. 15:29
Judita rašė...

Saulelydis visvien geresnis ;*

2011 m. birželio 28 d. 00:54
 

©2009ILLUSION BLOG | by TNB