2009 m. gegužės 6 d., trečiadienis

Twilight fenomenas


Twilight manija pamažu ateina ir į Lietuvą. Dar prieš naujus metus nedaugelis žinojo tokį reiškinį kaip Twilight'as, tačiau dabar, tai tampa naujuoju brand'u (panašiai kaip Haris Poteris) ir (pagaliau) Lietuvoje (!). Knygynų ir netgi Maximos lentynos nukrautos pirmąja "Saulėlydžio" dalimi, kaip pačia perkamiausia. Šiomis dienomis, kiek pastebėjau, "Saulėlydžio" knyga karaliauja visuose įmanomuose knygynų topuose.

Bet apie viską nuo pradžių. Mano Twilight'o manija prasidėjo prieš pora mėnesių. Kartą kursiokas užsiminė apie tokį "nelabai ispūdingą, bet tikrai užkabinanti filmą". Na ką, parsisiunčiau aš jį ir pasilikau, ateičiai kada nors pasižiūrėti. Taip jau gavosi, kad ta ateitis buvo už poros dienų - šeštadienio vakarą leidau namie, tai nusprendžiau, kad visgi reik pasižiūrėti tą filmą. Na ka, pirmos 10min. nebuvo labai idomios, tačiau po to, oplia, užsikabinau. Tos dvi filmo valandos pralėkė neįtikėtinai greitai ir pasibaigus filmui vis dar spoksojau i kompiuterio ekraną ir bandžiau suprasti, kodėl vėl noriu jį žiūrėti. Ir tiesa pasakius, tai buvo pirmąsis filmas mano gyvenime, kuri tik peržiūrėjus, pradėjau iš naujo persukinėti ir žiūrėti labiausiai įstrigusias scenas. Ir taip 3 dienas iš eilės. Tris dienas googlinau landžiodama po internetą ir tris vakarus, kas vakarą žiūrėjau šį filmą. Pridėkime parsisiustą soundtracką, wallpaperį ant destopo su Edvardu ir Bella ir daugybę svetainių įtrauktų į favorites. Taip pat kitą dieną knygyne nusipirkau abi rastas knygas - "Saulėlydį" ir "Jaunatį". Žodžiu, švelniai tariant išprotėjau :)

Kas tai yra Twilight'as? Tai sparčiai išpopuliarėjusios amerikiečių rašytojos Stephenie Meyer penkių dalių romantinis su siaubo elementais romanas apie romantišką dviejų paauglių meilės istoriją.

Twilight'o fenomenas, arba kodėl jis toks populiarus? Visų pirma pati istorijos įdėja, kaip mano vienas draugas pasakė : "pati knygos mintis, kad mirtingoji mergina įsimyli vaikiną, kuris pasirodo yra vampyras ir jų kasdienis laviravimas tarp mirties ir gyvenimo sukelia kaifą". Prisipažinkim, mintis originali ir nenuvalkiota. Antra, pats filmas. Daugelis žmonių, o daugiausia tai merginų įsimylėjo šią istoriją vien dėl jos pagrindinių aktorių. Dauguma jų pirma pamatė filmą, susižavėjo pagrindiniu aktoriumi Edvardu (Robbert Pattinson) ir tada puolė skaityti knygų ir domėtis viskuo, kas tik susiję su Twilight'u. Juk Edvardo personažas begalo žavus. Kuri iš jų nenorėtų turėti vaikino, kuris būtų gražus, iškalbingas, protingas, turtingas, mylintas Tave, besirūpinantis.. ką jau bekalbėti apie mokėjimą skambinti pianinu, cituoti "Romeo ir Džiuljetą" ir daryti daugybę kitų romantiškų dalykų, kurie veda merginas iš proto. Žodžiu, tikras idealas. Beto pats siužetas, ta riba, tarp būti ir nebūti (labiau tiktų perfrazuoti - susilaikysiu jos nesužeidęs ar ne?), kuris intriguoja ne ką mažiau. Užtenka vien paskaityti filmo komentarus obuolys.lt svetainėje ir tampa aišku, kad ši meilės istoriją - moteriškai giminei skirtas kūrinys.

Iš tiesų kad matėte filmą,ar bent ruošiatės jį žiūrėti rekomenduoju perskaityti knygas. Knygos tikrai idomios ir juose daug daugiau veiksmo ir informacijos nei pateikta filme. Suprantama, nes sutapinti apie 400psl į 2h, su visomis smulkmenomis nelabai įmanoma. Knygos būtų tokios: "Twilight", "New Moon", "Eclipse", "Breaking down" ir penktoji,nepabaigta "Midnight sun" (tai pirmoji dalis, tik viskas pasakojama Edvardo akimis. Beja, tikrai idomi). Paskutinė dalis, neišleista, netgi, nebaigta rašyti, bet taip jau gavosi, kad 12 skyrių nutekėjo ir greitai pasklido po internetą. Labai gerą vertimą, kurį ir pati skaičiau galite paskaityti čia. Dėkui autorei, išversta ne ką prasčiau nei profesionalių vertėjų ;) Beja, mažas pastebėjimas. Nežinau kaip Jums, bet man buvo sunku skaityti knygą, kai jau buvau mačiusi filmą (ir dar ne vieną kartą). Visą pirmą dalį vis lyginau su filmu ir negalėjau visko ligi galo įsivaizduoti taip kaip noriu aš, o ne kaip buvo filme, ir tai mane erzino. Taigi, jei tik galite, pirma skaitykite knygą, tik po to žiūrėkite filmą.

Ateičiai.
  • "Eclipse" (Užtemimas) knyga lietuvių kalba knygynuose pasirodys vasaros pradžioje. Sulaukus tokio šios sagos populiarumo, visai tikėtina, kad ir ketvirtosios dalies vertimo neteks laukti ilgai.
  • Originalaus "Twilight" DVD irgi neužilgo sulauksime ir Lietuvos parduotuvėse.
  • Antroji filmo dalis" New moon" jau filmuojama ir pasaulinė premjera žadama šių metų lakričio 20-ąją.
  • 2010-aisiais planuojama išleisti trečioji "Eclipse" filmo dalis.
Gero skaitymo ir žiūrėjimo! ;)


5 komentarai (-ų):

Sepulture rašė...

mmm... rekomnduoju atsisiusti Queen of the Damned. labai labai prasau paziureti :)su tam tikra intencija

2009 m. gegužės 7 d. 11:48
Illusion rašė...

Jau jis pakeliui namo (siunčiasi) ir artimiausiu metu bus peržiūrėtas ;]

2009 m. gegužės 12 d. 13:21
Sepulture rašė...

valio :D lauksiu aprasymo :DDDDDDDDDDDDDD as pati vis dar tausoju ji specialiai mood XD

2009 m. gegužės 12 d. 14:22
Unknown rašė...

nesuprantu...nieko naujo neparasei...copy- paste nuo kitu svetainiu...labai labai senos naujienos...istrink si rasini, nedaryk twilight'ui gedos...

2009 m. lapkričio 6 d. 05:25
Illusion rašė...

Viskas , kas čia parašyta, nėra copy - paste. Pabandyk paieškoti, nemanau, kad rasi kur identišką tekstą. O antra, taip, naujienos senos, nes šis įrašas rašytas gegužės mėnesį.

2009 m. lapkričio 6 d. 07:13
 

©2009ILLUSION BLOG | by TNB