2009 m. gegužės 24 d., sekmadienis

Kvepalai


Noriu Jums pristatyti ką tik mano perskaitytą ir tikrai vertą dėmesio Patrick Suskind knygą "KVEPALAI, vieno žudiko istorija". Ne veltui ji įtraukta į XX amžiaus aukso fondą ir, manau, turėtų būti must read sąraše.
Perskaitę knygą sužinosite kokia daugybė kvapų iš tiesų egzistuoja, kvepia absoliučiai viskas, ką tik matote aplinkui : " Pro geležinius vartų pinučius kvepėjo karietų oda ir pažų perukų perukų pudra, o per aukštus mūrus iš sodų veržėsi prožirnių ir rožių, ir ką tik apkarpytų ligustrų krūmų aromatas <...>". Ir viskas kvepia ne taip, kaip dažniausiai kvepalai ar kokie nors aromatai būna apibūdinami reklamose: "lengvas, sodrus aromatas su bergamočių natomis ir tt ir bla bla...". Ne. Perskaitę šią knygą iš nuajo paželgstite į kvapų pasaulį : "Šis kvapas turėjo gaivumo, bet tas gaivumas buvo ne šaldžiųjų ar pomerantinių citrinų, ne miros ar cinamono, garbanotųjų mėtų ar beržų lapų, kamparo ar pušų spyglių, ne gegužio lietaus, ne žvarbaus vėjo, ne šaltinio vandens... Kartu jis skleidė ir šilumą, bet ne tokią kaip bergamotės, kiparisai, muskusas, ne kaip jazminai ir narcizai, ne kai rožių krūmai, ne kaip vilkdagiai... Šiame kvape maišėsi ir vieną ir kitą, lakumas ir sunkumas, net ne maišėsi, o jungėsi į kažką neryškaus ir silpno, bet visgi stipraus ir patvaraus - kaip gabalėlis plono tviskančio šilko.... <...>". Visa kvapų karalystė aprašoma labai vaizdžiai.. ne vetui pasakojama apie geriausią nosį Paryžiuje.
Pati knygą, bent jau man pradžioje gana sunkiai skaitėsi, nes dialogų joje praktiškai nėra.. vien ištisi kvapų karalystės tekstai. Bet, visgi, po kokių 30 puslapių Jūs įsitrauksite į istoriją ir norėsis kuo greičiau sužinoti pabaigą.
Įdomi, savito stiliaus ir išskirtinė knygą, kurią tikrai verta paskaityti.

3 komentarai (-ų):

Sepulture rašė...

mhm, nuostabi knyga, kuri taip greit sueina...man per diena, rodz, susiskaite.
bet filmas dar geresnis (pirmakart man sitaip)

2009 m. gegužės 25 d. 10:06
Illusion rašė...

O man atvirksciai. Skaiciau knyga gal pora sav.. po pora psl. Nebuvo labai jua itin idomu, bet uzkabino noras suzinoti, kaip viskas baigsis. Taciau kai pradejau trecia dali, ja perskaiciau per pora h :)) Uzkabino nerealiai :)

2009 m. birželio 2 d. 16:20
Unknown rašė...

Filmas kvepalai labai patiko, knygos skaityti neteko.

2014 m. rugsėjo 2 d. 07:20
 

©2009ILLUSION BLOG | by TNB