2010 m. sausio 6 d., trečiadienis

Sausio 6-oji

Trys karaliai - šventė, skirta paskutinei kalėdinio laikotarpio šventei – Viešpaties Apsireiškimo arba Trijų Karalių iškilmei.
Trys karaliai - šventė, kurios metu, kad ir kaip gaila, tenka atsisveikinti su visomis kalėdinėmis dekoracijomis - nupuošinėti eglutes, nuiminėti lemputes ir visa kita. Kai eglutė plastikinė, nėr čia ko - idėdi į dėžę ir palieki iki kitų metų. Kiek "linksmiau" su gyvomis. Spyglių visas kalnas aplinkui. Norom nenorom viską susitvarkius, supranti - kad stebuklų metas - Kalėdos baigėsi.
Trys karaliai - šventė, kai pradeda ilgėti dienos, o tai reiškia, kad artėja smagiausias metų laikas - vasara!

Taigi reziumė - sausio 6 -ąją atsisveikiname su gražiausia metų švente Kalėdomis. Pasidžiaugiame ilgėjančia diena ir nekantriai pradedame laukti vasaros.

Šiuo metu esu Graikijoje, taigi papasakosiu, kokia reikšmę ši diena turi graikams. Jie nešvenčia trijų karalių apsilankymo. Sausio 6-oji šalyje nedarbo diena, kurios metu, nuo pat ryto minios renkasi prie vandens. Jūros įlankos, ežero ar pan. Kunigas į vandenį meta kryžių, o norintieji (savanoriai) šoka į vandenį ir stengiasi jį surasti. Tikima, kad tas, kuris ras kryžių turės laimingus ir sėkmingus metus ir jam viskas seksis.
Maniau, argi atsiras tokių savanorių, kurie žiemą (Na taip, Graikijoj irgi būna žiema, tik be sniego ir su pliusine temperatūra), šoks į vandenį? Atsiranda. Ne itin daug, bet apie 15. O kadangi vanduo nėra skaidrus, kryžius pririšamas prie virvutės, kad jeigu niekas neras, galėtų jį ištraukti. Pamatyti buvo verta.

0 komentarai (-ų):

 

©2009ILLUSION BLOG | by TNB