2009 m. lapkričio 4 d., trečiadienis

Ar baigsis piratų laikai?

Paskutines dienas visa žiniasklaida pilna pranešimų, kad nuo šiol gaudysim virtualius vagis, vagiančius virtualius daiktus - muziką, filmus, žaidimus, softą. Gaudysim ir išrašinėsim baudas!

Šiandien, Lietuvos ryte, netgi tokį, gana rimtą straipsnį perskaičiau, kuriama LANVA (Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija) žada gaudyti internautus ir bausti. Stipriai bausti. Už vieną parsisiųsta dainą gali gauti 1000 - 2000 lt baudelę. Taip atsitiko todėl, kad buvo sugriežtintas Administracinių teisių pažeidimo kodeksas, taigi nuo dabar už piratavimą galima bausti ne tik platintojus, bet ir žmones parsisiuntusius nelegalius įrašus. Be baudos, pažeidėjui dar teks sumokėti kūrėjui ir atlikėjųui patirtą žalą.
Taip pat "Lietuvos ryte" rašo, kas Kauno žaliakalnio policijos komisariatui LANVA pateikė 106 vartotojų IP adresus, kurie siuntėsi nelegalią informaciją naudodamiesi linkomanija.net. Taip pat 106 vartotojai uTorrent puslapio pagalba atsisiuntę naujausią "Windows 7" versiją bus baudžiami. Kodėl būtent 106? Laimingas skaičius?

Na o dabar pasamprotaukime. Pradės visus piratus gaudyti nustatinėdami IP.
A - namie tu naudoji wirelesą (patogų laptopui, nereikia laidų). Internetas neapsaugotas slaptažodžių? Prisijungia kaimynas, parsisiunčia filmų, o po poros dienų dėdės policininkai beldžiasi į duris atnešdami baudos kvitą. Kaip jie įrodys, kad siunteisi būtent tu?
B - PC "Akropolyje", kituose dideliuose prekybos centruose ir visuose Lietuvos universitetuose veikia nemokamas bevielis internetas. Prisijungi ir siuntiesi į valias. Baus universitetus ir prekybos centrus??
C - (įdėja skaityta viename komentare). Patikrinkime LANVA dabuotojų vaikų kompiuterius. 99% siunčiasi viską nelegaliai ir TIKRAI rasite už ką juos nubausti.
D - Jei jau valdžia nori, kad mes viską pirktume legaliai, tai tegul ir atlyginimai būna žmoniški. Nemanau, kad -žmogus per mėnesį gaudamas, tarkim, 1500lt, leis 686Lt (Tiek kainuoja naujieji Windows 7) norėdamas nusipirkti naujausius windowsus.
E - Daugiausia mūsų piratų, jaunieji, neturintys 20-ies asmenys. Moksleiviai, pradinukai. Bausim ir juos? Kurie pakolkas nesupranta nieko apie legalumą ar autorines teises.
F - Jei jau viskas taip nelegalu, tai reikia uždaryti visą internetą. Uždaryti ir sleptis miškuose.

Alfa.lt straipsnis pasikaitymui čia.
O pabaigai, komentaruose rastas, vienas iš Linkomanijos narių pasisakymas:
"Yo guys. Svarbiausia nepanikuokite ir nepasimeskite. Jeigu (ir as labai abejoju kad iki to daeis) bet JEIGU reikalas prieis iki individualaus teisminio proceso, nepanikuokite ir su teisininko pagalba statykite savo gynyba ne ant konstitucijos o ant to kad is IT perspektyvos Megztuko irodymai IP adresu saraso pavidalu yra absoliuciai niekiniai.
Remkitės tuo kad:
1) Utorento peeru sarasas ar screenshotas jei nepatvirtintas antstolio ar notaro gali buti gincytinas irodymas ir iliustracijai pateikite teismui pora tokiu pat "shopintu" screenshotu kur matytusi toks pat langas tik akivaizdziai nerealus IP adresai pvz 666.666.666.666.
2) utorrento peeru sarasas neirodo kad vartotojas kazka siunte ar siuntesi (tik kad gal but buvo prisijunges, bet prisijungimas pas savaime - ne nusikaltimas)
3) Paprasykite nurodyti kokia programine iranga ar jos dali (jei dali, tai kokia dali? 20% 10% 2%?) vartotojas atsisiunte ar issiunte ("nupiratavo"). Ar tikrai toje atsisiustoje dalyje BUVO nelegalios programines irangos? Tegul pateikia konkrecius programos pavadinimus ar paketu fragmentus (TCP dumpo paketu isklotines ar kitu pavidalu). Kitu atveju galima teigti kad vartotojo nelegalaus kodo atsisiuntimas negali buti patikrintas, nes uTorrent programa nera metrologiskai patikrintas matavimo prietaisas ir gali rodyti pieno riebuma arba kilobaitus susijusius su nesusijusiais torrentais. Jos tikslumas negali buti nei patikrintas nei irodytas.Kitaip tariant screenshotas uTrrent programoje ABSOLIUCIAI NIEKO NEIRODO.

Net jei jie sugebetu kazkokiu mistiniu budu irodyti, jiems butu labai sunku irodyti kad programa buvo siusta is konkretaus vartotojo ar/ir jo kompiuterio, o jei irodineti tektu besiginanciai saliai, tai labai lengva irodyti, kad atsisiuti per ta IP adresa galejo nuo keliolikos iki keliu tukstanciu zmoniu (unsecured wi-fi). Ta patvirtins betkoks nepriklausomas IT ekspertas ir jei teismas bus bent kiek objektyvus niekaip negales skirti baudos.
Sakau tai kaip savo srities profesionalas, dalyvaves ne vienam teisminiaim gince (kaip nepriklausomas IT ekspertas). Jeigu ka prispaus IR daeis iki teismo - kreipkites, padesiu profesionaliomis nemokamomis konsultacijomis (turiu visa reikalinga baze (juridini pagrinda, registracija, sertifikacija ir patirti), o kai laimesit byla galesit mano paslaugu kainas pripliusuot prie teismo islaidu ir saskaita pateikt Simanaviciui. Gautus pinigus pasidalinsim ir pragersim i jo sveikata."

0 komentarai (-ų):

 

©2009ILLUSION BLOG | by TNB