2009 m. vasario 25 d., trečiadienis

Pravardės

Kuris iš mūsu vaikystėje ar mokyklos laikais nėra turėjęs pravardės? Manau, tik nedaugelis. Vieni į pravardes galbūt visai nekreidavo dėmesio, o kitiems tai suteikdavo nemalonių pojūčių. Darželio/mokyklos laikais pravardės dažniausiai buvo "lipinamos" norint pasišaipyti,pasijuokti. Tačiau bėgant laikui, keičiasi ir mūsų požiūris. Šiandieną pravardes (vadinamuosius nikus) turi beveik visi,kas naudojasi internetu, tai tapo kasdienybe ir netgi būtinybe. Vienį jas susigalvoja specialiai, kitiems jas sugalvoja draugai. Nuėję i bet kokią pažinčių svetainę ar kokį portalą pamatysite, kad 99% vartotojų pasirašinėja ne vardu, o pravarde.
Tačiau šiandieną nutariau parašyti ne apie tai. Ar kadanors susimastėte kodėl vienas ar kitas žmogus turi pravardę? Kodėl vienos pravardės "prilimpa" visam gyvenimui, o kitos po poros savaičių ar mėnesių tampa nebeminimos? Kokia pravardė turi būti, kad ji būtų gera?
Visų pirma pravardė dažniausiai būna trumpesnė nei vardas. Nes jei žmogaus vardas ilgas, daug lengviau jį vadinti pravarde, kuri dažniausiai susideda iš poros skiemenų. Pravardė - vardo trumpinys arba koks nors kitas žodis/veiksmas/kino veikėjas ar pan., kuris yra atlikęs tam tikrą veiksmą ar pasakęs tokią frazę, kurią Jūs kadanors esatę pasakę/atlikę/suvaidinę. Todėl draugai/giminės/priešai ir tt. pritaikydami Jums vieną iš šių punktų sukuria pravardę. Tarkim, jei Jūs labai mėgstate žiūrėti "Kempiniuką plačiakelnį", nenustebkite jei vieną dieną draugai pradės vadinti Jus kempiniuku/kempine ar pan. Taip pat, pravardę labai lengva gauti dėl savo pomėgių. Turėjau draugę, kuri begalo mėgo spurgas ir ji nepykdavo kai mes ją vadindavome spurgyte.
Kažkada internete buvau aptikusi geros pravardės receptą (Nors ten buvo kalbama apie krepšininkų pravardes, šį receptas gali būti taikomas visoms pravardėms). Pravardės NBA krepšinyje išpopuliarėjo aštuntąjame dešimtmetyje ir per beveik 4 dešimtmečius sporto amžininkų archyvuose jų užfiksuota ne viena dešimtis. Pravardes sportininkams dažniausiai sugalvodavo žiniasklaida, komentatoriai, fanai. Labiausiai išlieka pravardės, apibūdinančios krepšininko žaidimo stilių ar jo charakterį. Taigi, ką turi daryti krepšininkas, norintis turėti gerą pravardę. Receptas būtų toks:
  1. Pravardė visų pirma turi būti originali. "T-Mac", "CP3" ir panašios pravardės galbūt neblogai skamba, bet jos neturi nė lašo originalumo, tai yra paprasčiausi inicialai.
  2. Negalima suteikti pravardės sau. Tą gali padaryti fanai, komandos gydytojas, arenos valytojas, bet kas kitas.
  3. Pravardė neturi būti ilgesnė nei 4 žodžiai. Ilgesni žodžių deriniai tiesiog nepatogūs naudoti ir paprastai netampa populiarūs.
Vieno populiariausių NBA istorijoje žaidėjų Michael Jordan pravardė, dėl jo gebėjimo tiesiog skraidyti aikštelėje ir dėti įspūdingus dėjimus buvo "AIR". Taip pat, manau, kad šios dienos Lietuvos krepšinio daugelis neįsivaizduoja be Šaro (Šarūno Jasikevičiaus), Maco (Arvydas Macijauskas)ir daugelio kitų.

O pabaigai siūlau nulėkti čia ir sužinoti kokią pravardę turėtumėte, jei žaistumėte Brazilijos futbolo rinktinėje. Aš būčiau Ievaldo.. heh.. gal visai ir fun :)

0 komentarai (-ų):

 

©2009ILLUSION BLOG | by TNB