2009 m. vasario 21 d., šeštadienis

Pop ART

Paskutiniu metu susidomėjau POP ART stiliumi ir kultūra. Tiksliau, tai tas susidomėjimas kilo per Valentino dieną, kai su draugais apsilankėme Kaune esančiame POP STAR BAR klube. Klubo aplinka, o svarbiausiai tai įvairūs paveikslai, ypač rūkomajame, man paliko didelį ispūdį. Taigi gryžusi namo iškart nulėkiau internete tikrinti POP STAR'o svetainės. Pasiskaitinėjau joje, pagooglinau ir likau sužavėta menininkų darbais. Didžiausią ispūdį paliko iliustracijos. Spalvingos (dominuoja geltona, raudona, žalia, mėlyna, juoda, balta spalvos), efektingos, bet kartu ir paprastos. Na ir šeip bent jau man mielos širdžiai :) Iš tiesų tai labai patiko šis stilius, na o kadangi pačiai nesvetimas photoshop'as, tai pabandžiau ką nors ta tema ir pati nuveikti. Čia galite pažiūrėti kaip man sekėsi ;)
Na o čia įdėjau keletą paveiksliukų iš interneto, kurie, manau, geriausiai atskleidžia POP ART stiliaus gaires.




Na, o čia šiek tiek istorijos, kas tai per stilius, kodėl jis atsirado ir tapo populiarus:

Pop art, arba kitaip – naujasis realizmas, vėlyvojo modernizmo dailės kryptis, plačiai pagrįsta masinės kultūros gyvenimo būdo ir stiliaus pamėgdžiojimo įvaizdžiais, vystėsi kaip abstrakčiojo ekspresionizmo ir elitinio meno priešprieša. To meto kūrėjai, idėjų sėmėsi ne iš spindinčių garsenybių gyvenimo pavyzdžių, o, visiškai atvirkščiai, iš komercinio gyvenimo ir banalios kasdienybės apraiškų: prekių įpakavimų, reklaminių plakatų, komiksų, žurnalų ir laikraščių nuotraukų, televizijoje ir kine sutinkamų vaizdinių.

Pop menas, kaip ir pop muzika, turėjo pagrindinį siekį – populiarumas ir masinis vartojimas. Šiai meno rūšiai nerūpėjo įtikti įtakingiems elito atstovams, nes ji puikiai tenkinosi masių dėmesiu. Visuotinai pripažintas jis tapo 1960 – aisiais, tiesa, kartais dar vadinamas neo – dada. Meno krypties vystymuisi didelę įtaką padarė dadaizmo pradininkas Marselis Diušampas (Marcel Duchamp), taip pat – Jasperas Džonsas (Jasper Johns), Andy Warhol (Andy Warhol), Džimas Dinas (Jim Dine), Rojus Lichtenšteinas (Roy Lichtenschtein) ir kiti.

Pop art pasižymi itin akcentuota dinamika, stilizuotu dekoratyvumu, abstrakcijomis, dažna asimetrine kompozicija, ryškiomis spalvomis. Tai meno kryptis, idėjomis ir raiška nuolat balansuojanti ant ribos tarp absurdo ir ironijos, tuo pačiu keliant retorinį klausimą „kas yra menas ir kas yra kičas?“

Pop art, savo ruožtu, atspindėdamas masinę kultūrą, remiasi kūriniais, sukurtais iš kuo pigesnių medžiagų ir skirtomis į esminius multiplis, asambliažo, koliažo ir vadinamuosius „ready – made“ darbus. Pop art ypatumai – niekniekių įterpimas į meno erdves, serijinis kūrinių dauginimas pramoniniu būdu, ar fabrikinių daiktų gamyba pateikiant juos kaip meno kūrinius ir taip interpretuojant meno sąvoką vartotojiškos visuomenės ribose.


Info iš www.studentas.lt

1 komentarai (-ų):

kim rašė...

Gali būti, kad POPart yra šiaurinio ir pietinio pusrutulio pasaulėjautos sintezės meninis produktas.

2009 m. vasario 21 d. 20:23
 

©2009ILLUSION BLOG | by TNB