2010 m. balandžio 18 d., sekmadienis

Kaip atsirado mados leidiniai. "Mercure Galante".

Madai skirtų leidinių istorija prasideda XVIIa. Prancūzijoje. Kas madinga, o kas senamadiška anuomet sprendė karališkosios šeimos atstovai. Madą kurė karalius ir karalienė, nuo jų neatsiliko kilmingos rūmų damos ir kavalieriai. Sukūrusi naujovišką suknelės modelį, karalienė apvilkdavo ja natūralaus dydžio lėlę, ir ši "manekenė' keliaudavo per šalį kartu su rūmų siuvėjais. Taip naujausios mados tendencijos pasiekdavo atokiau nuo dvaro šurmulio gyvenančias damas, kurios taip pat troško žengti koja kojon su mada.
Tiesa, kol jas pasiekdavo kokia nors mados naujovė, karaliaus dvare ji jau buvo laikoma atgyvenusia. Todėl buržuazija, kuri manė, kad yra apsivilkusi madingai, visada per žingsnį atsilikdavo nuo naujausios mados. 
Kur kas greičiau mados naujienos keliaudavo iš lūpų į lūpas. Bet pamėginkite žodžiais apibūdinti sudėtingo silueto gausiai dekoruotą drabužį. Jukdaug paprasčiau jį nupiešti. Taip atsirado mado graviūros - piešiniai, kuriuose buvo vaizduojami naujausi drabužių, avalynės, skrybėlaičių ir šukuosenų modeliai. Netrukus mados graviūromis imta prekiauti masiškai. Taigi, mada tapo prieinama eilinniams miestiečiams ir prakutusiems provincijos gyventojams. Pirmasis leidinys, kuriame, be kitų aukštuomenės gyvenimo aktualijų, buvo aptariamos naujausios mados tendencijos, pasirodė 1672m. Paryžiuje ir vadinosi "Mercure Galante". Jį galime drąsiai vadinti šiuolaikinių mados žurnalu pirmtaku.

Via "JI" Nr.15, 2010 04 12 - 04 18



0 komentarai (-ų):

 

©2009ILLUSION BLOG | by TNB